Nuorten ja aikuisten taitovalmennus _mission possible

Elämänhallinta-projekti nuorille ja nuorenmielisille

Tämä on kuudestatoista tehtävästä koostuva ohjelma, jonka avulla voit asettaa itsellesi mielekkään tavoitteen ja käynnistää hauskan projektin tuon tavoitteen saavuttamiseksi.

Toteuttaaksesi Mission Possible-ohjelman tarvitset:

  • Nämä ohjeet
  • Kansion, johon voit kerätä kirjalliset MP-tehtävät
  • Valmentajan, joka tuntee MP menetelmän ja ohjata sinua tehtävien tekemisessä
  • Yhden tai useamman toverin, mielellään sellaisen, joka myös toteuttaa Mission Possible ohjelman
  • Joukon kannustajia, jotka tukevat sinua ja joiden kanssa voit jakaa onnistumisen ilon.

Tehtäviä on yhteensä kuusitoista. Tehtäviä on kolmenlaisia: kirjallisia, toiminnallisia ja sosiaalisia.

Kirjallisissa tehtävissä (kt) sinua pyydetään kirjoittamaan jotakin. Tekemäsi kirjalliset tehtävät keräät MP-kansioosi, jotta voit näyttää ne muille ihmisille.

Toiminnallisissa tehtävissä (tt) sinua pyydetään tekemään jotakin. Kun olet suorittanut tehtävän saat, kirjoittaa tehtävästäsi raportin kansioosi.

Seuraavassa on luettelo tehtävistä lyhyellä kuvauksella varustettuna.

1. Aikamatka (kt)

Kuvittele että sinulle kuuluu hyvää vuoden parin kuluttua. Kirjoita tulevaisuudesta kirje valmentajallesi ja kerro mitä kaikkea sinulle kuuluu.

2. Julkistus (tt)

Esittele kirjoittamasi tulevaisuuskirje valmentajallesi ja yhdelle tai useammalle toverille.

3. Projekti (kt)

Aseta itsellesi kirjeessäsi kuvaamaasi tulevaisuutta edistävä tavoite, jonka aiot saavuttaa.

4. Nimi (kt)

Anna projektillesi vetävä nimi ja kirjoita se kansiosi kanteen.

5. Taikakalu (tt)

Keksi projektillesi amuletti tai muu taikakalu, jota voit pitää mukanasi.

6. Kannustajat (tt)

Hanki projektillesi kannustajia tai sponsoreita.

7. Hyödyt (kt + tt)

Tee luettelo niistä hyödyistä, joita projektisi toteuttamisesta seuraa sinulle ja muille ihmisille.

8. Oma usko (kt)

Perustele itsellesi miksi sinulla on hyvät mahdollisuudet onnistua saattamaan projektisi päätökseen.

9. Kannustus (tt)

Pyydä muita ihmisiä sanomaan, miksi he uskovat että sinulla on hyvät mahdollisuudet onnistua saattamaan projektisi päätökseen.

10. Portaat (kt)

Laadi portaat, joista käy ilmi mitä olet jo tähän mennessä tehnyt, mitä teet seuraavaksi, mitä sitä seuraavaksi ja mikä tulee merkitsemään sitä, että projektisi on saatettu päätökseen..

11. Toiminta (tt)

Tee jotakin pientä projektisi edistämiseksi.

12. Raportti (tt)

Julkista ensimmäinen askeleesi ja kiitä sponsoreitasi saamastasi tuesta.

13. Lokikirja (tt)

Jatka projektiasi ja pidä päiväkirjaa onnistumistasi ja edistysaskelistasi.

14. Päätössuunnitelma (kt)

Suunnittele etukäteen miten aioit juhlistaa sen että olet saattanut projektisi päätökseen.

15. Takaiskut (kt)

Valmistaudu etukäteen siihen mahdollisuuteen että saatat kohdata projektiasi toteuttaessasi esteitä, vastoinkäymisiä ja takapakkia.

16. Tulevaisuus (st)

Toteuta päätössuunnitelmasi ja päätä miten aioit jatkaa tietäsi kohti itsellesi kaavailemaasi tulevaisuutta.

TEHTÄVÄ 1

Aikamatka

Ota tyhjä paperi ja kirjoita siihen jokin sopivaksi katsomasi päivämäärä, joka on noin vuoden tai parin päässä. Se voi olla syntymäpäiväsi, Joulu, juhannus tai jokin muu sinulle merkittävä päivä. Kuvittele että matkustat ajassa eteenpäin ja että nyt on tuo päivä. Sinulle kuuluu hyvää ja kirjoitat kirjeen valmentajallesi, jossa kerrot mitä kaikkea sinulle kuuluu. Voit kertoa missä asut, minkälainen on suhteesi perheeseesi, mitä kuuluu opiskeluun tai työhön, onko sinulla tyttö- tai poikaystävä, miten menee kavereiden kanssa, mitä harrastat vapaa-aikanasi, miten on terveytesi laita, minkälaiset ovat elämäntapasi, jne. Voit kertoa myös sen hetken tulevaisuudensuunnitelmistasi ja aivan viime hetken hyvistä uutisista.

TEHTÄVÄ 2

Julkistus

Näytä valmentajallesi kirjoittamasi kirje tulevaisuudesta. Hän saattaa kysellä sinulta lisää saadakseen sinut kertomaan vieläkin yksityiskohtaisemmin siitä, mitä toivot että sinulle tulevaisuudessa kuuluu. Täydennä kirjettäsi lisäämällä siihen niitä vastauksia, joita olet valmentajallesi antanut. Kun kirjeesi on valmis, näytä se myös valitsemillesi muille ihmisille. Voit näyttää kirjeesi kenelle haluat, mutta erityisesti sinun kannattaa näyttää se sellaisille tovereille, jotka itsekin ovat kirjoittaneet vastaavanlaisen kirjeen ja jotka voivat puolestaan näyttää oman kirjeensä sinulle.

TEHTÄVÄ 3

Projekti

Määrittele itsellesi jokin tavoite tai päämäärä, jonka saavuttaminen auttaisi sinua tekemään kirjeessäsi kuvaamastasi tulevaisuudesta totta ja tee sen saavuttamisesta itsellesi projekti. Projektisi voi liittyä opiskeluun, elämäntapojesi muuttamiseen, jonkun laiminlyödyn tehtävän hoitamiseen, ihmissuhteisiin, terveellisemmän elämäntyylin omaksumiseen tai mihin tahansa sellaiseen asiaan, jonka hoitaminen edesauttaisi tulevaisuutesi toteutumista. Löytääksesi itsellesi sopivan projektin, voit neuvotella valmentajasi, tovereittesi tai jonkun sellaisen ihmisen kanssa, joka tuntee sinut.

Huom: Projektisi ei saa olla sellainen, että aiot sen avulla lopettaa tai vähentää tekemästä jotakin sellaista mikä on sinulle haitallista. Sen pitää olla sitä, että ryhdyt tekemään tai lisäät jotakin sellaista tekemistä, joka on sinulle hyödyllistä. Jos haluat vähentää tai lopettaa jotakin, katso mallia seuraavasta taulukosta ja käännä projektisi aloittamis- tai lisäämisprojektiksi.

Lopetan suklaan syömisenSyön iltaisin suunnitelmallisesti makeisia
Lopetan tupakanpoltonPidän huolta keuhkojeni puhtaudesta
Vähennän löhöämistäRyhdyn aktiiviseksi
Lopetan valehtelemisenRupean rehelliseksi
En enää lintsaa koulustaAlan käydä säännöllisesti koulussa
Vähennän päihteiden käyttöäMuutan päihteidenkäyttöäni järkevämmäksi
Lopetan riitelemisen vanhempieni kanssaRakennan sopua vanhempieni kanssa

TEHTÄVÄ 4

Nimi

Tärkeälle projektille pitää antaa kekseliäs nimi. Jos et itse keksi hyvää nimeä projektillesi, puhu valmentajasi, tovereittesi tai muiden ihmisten kanssa. He voivat auttaa sinua tässä tehtävässä.

Kirjoita projektisi nimi kansiosi kanteen. Voit lisäksi keksiä jonkin sananparren, eleen tai ilmeen, jonka avulla voit muistuttaa itseäsi projektistasi.

TEHTÄVÄ 5

Taikakalu

Hanki projektillesi jokin amuletti, koru tai muu esine, jota voit pitää mukanasi, joka tuo onnea ja muistuttaa sinua projektistasi ja jota voit esitellä muille ihmisille kertoessasi projektistasi.

TEHTÄVÄ 6

Kannustajat

Hanki projektillesi kannustajia. Piirrä paperille aurinko ja kirjoita sen ympärille sellaisten ihmisten nimiä, joiden haluat kannustavan, tukevan tai auttavan sinua projektisi toteuttamisessa. Näytä kannustaja-aurinkosi niille ihmisille, joiden nimet olet kirjoittanut sen säteille ja kerro heille, että haluat pyytää heitä tukemaan ja kannustamaan sinua tavoitteesi saavuttamisessa. Älä epäröi sanoa, että olet valinnut heidät kannustajiksesi siksi, että arvostat heitä ja että heidän kannustuksensa merkitsee sinulle paljon.

TEHTÄVÄ 7

Hyödyt

Vastaa seuraaviin kysymyksiin:

  • Millä tavalla arvioit että tavoitteesi saavuttaminen auttaa sinua tekemään tulevaisuudestasi totta?
  • Millä tavalla arvioit, että tavoitteesi saavuttaminen tulee vaikuttamaan myönteisesti sinuun itseesi?
  • Mitä myönteisiä vaikutuksia arvelet että tavoitteesi saavuttamiselle tulee olemaan muihin ihmisiin?
  • Mitä muita myönteisiä vaikutuksia arvelet, että tavoitteesi saavuttamisella tulee olemaan?

Kysy lisäksi mahdollisimman monilta muilta ihmisiltä – tovereiltasi, valmentajaltasi kannustajiltasi ja muiltakin ihmisiltä – mitä hyötyä heille olisi siitä, että projektisi onnistuu. Pyydä heitä kirjoittamaan itse vastauksensa tätä tehtävää varten varatulle paperille tai kirjoita heidän vastauksensa paperille heidän puolestaan.

TEHTÄVÄ 8

Oma usko

Perustele itsellesi miksi sinulla on hyvät mahdollisuudet onnistua projektissasi. Kirjoita vähintään kolme perustelua sille, miksi uskot, että se on sinulle mahdollista. Voit keksiä perusteluja lisääkin, mutta kolme hyvää perustelua riittää. Jos sinun vaikea keksiä perusteluja, keskustele valmentajasi, tovereittesi, kannustajiesi tai muiden sinut tuntevien ihmisten kanssa.

TEHTÄVÄ 9

Kannustus

Kysy muilta ihmisiltä, miksi he uskovat, että sinulla on hyvät mahdollisuudet onnistua toteuttamaan projektisi. Pyydä tovereitasi, kannustajiasi, valmentajaasi ja muitakin sinua tuntevia ihmisiä sanomaan, miksi he uskovat, että sinä voisit onnistua projektissasi. Pyydä heitä kirjoittamaan itse vastauksensa tätä tehtävää varten varatulle paperille tai kirjoita heidän vastauksensa paperille heidän puolestaan.

TEHTÄVÄ 10

Portaat

Piirrä paperille kuva portaista, joissa on neljä askelta siten, että mahdut kirjoittamaan tekstiä kullekin portaalle.

Kirjoita ensimmäiselle portaalle sellaisia projektisi suuntaisia asioita joita olet jo tähän mennessä tehnyt. On todennäköistä, että olet jo ennen kuin päätit käynnistää projektisi tehnyt jotakin tavoitteesi eteen.

Kirjoita toiselle portaalle mikä arvelet, että on projektisi seuraava askel. Kuvittele, että projektisi etenee omalla painollaan ja näe sielusi silmillä, mitä myönteistä projektissasi tapahtuu lähipäivinä.

Kirjoita kolmannelle portaalle miten projektisi seuraavaksi etenee. Kuvittele, että projektisi etenee edelleen hyvin ja näe sielusi silmillä mitä myönteistä projektissasi tulee tapahtumaan seuraavien viikkojen aikana.

Kirjoita neljännelle portaalle, mikä tulee olemaan sinulle merkki siitä, että projektisi on saatettu päätökseen.

TEHTÄVÄ 11

Toiminta

Päätä mitä aiot seuraavaksi tehdä tavoitteesi saavuttamisen edistämiseksi ja kirjoita suunnitelmasi paperille. Älä suunnittele vielä tässä vaiheessa mitään suurta ja merkittävää. Ota mieluummin jokin pieni askel eli “baby step”. Suunnittele jotakin niin pientä ja vaatimatonta, että olet varma että onnistut sen toteuttamisessa. Kerro suunnitelmastasi tovereillesi, valmentajallesi ja myös kannustajillesi jos haluat ja toteuta sitten suunnitelmasi.

Kun olet toteuttanut suunnitelmasi ole reilusti ylpeä aikaansaannoksestasi (vaikka se olisikin vaatimaton). Kirjoita samalla paperille, jolle kirjoitit edellisen tehtävän, muutaman rivin mittainen raportti siitä, miten homma hoitui.

TEHTÄVÄ 12

Raportti

Kerro valmentajallesi, toverillesi ja sponsoreillesi mitä olet tehnyt tavoitteesi edistämiseksi, miten se on mennyt ja mitä vaikutuksia sillä on ollut. Kun raportoit edistyksestäsi ihmisille, ilahduta heitä sanomalla heille – kullekin erikseen – mitä hyötyä sinulle on ollut heidän avustaan, tuestaan tai kannustuksestaan. He haluavat todennäköisesti kannustaa sinua jatkamaan. Pyydä heitä kirjoittamaan joitakin kannustuksen sanoja sitä varten varatulle paperille.

TEHTÄVÄ 13

Lokikirja

Jatka projektiasi ja ota lisää pieniä askelia tavoitteesi toteuttamiseksi. Pidä päivittäistä lokikirjaa ottamistasi askelista ja tapahtuneesta edistyksestä.

Raportoi säännöllisesti edistymisestäsi toverillesi, valmentajallesi, kannustajillesi ja mahdollisesti muillekin ihmisille, jotka tuntevat sinut. Kiitä heitä samassa yhteydessä saamastasi tuesta ja kannustuksesta pyydä heitä kirjoittamaan lisää kannustuksen sanoja sitä varten varaamallesi paperille.

TEHTÄVÄ 14

Päätössuunnitelma

Suunnittele etukäteen, miten aioit juhlistaa projektisi päättymistä. Minkälaisen tilaisuuden haluaisit järjestää? Missä ja milloin se tapahtuisi? Kuinka kauan se kestäisi? Keitä haluaisit kutsua mukaan? Mitä haluaisit tarjota vieraillesi? Miten kertoisit saavutuksistasi? Millä tavoin haluaisit osoittaa heille kiitollisuutesi saamastasi avusta, tuesta tai kannustuksesta? Mitä muuta ohjelmaa tilaisuudessa saattaisi olla?

TEHTÄVÄ 15

Takaiskut

Varaudu etukäteen mahdollisiin vastoinkäymisiin tai takapakkiin. Tee kirjallinen suunnitelma siitä miten säilyttää toivosi, jos ja kun tiellesi sattuu vastoinkäymisiä tai takapakkia.

Vinkki: Koska et voi milloinkaan varmuudella tietää, mitä mistäkin tapahtumasta seuraa, reaktiosi mihin tahansa tapahtumaan riippuu siitä mitä kuvittelet, että siitä seuraa. Jos kohtaat vastoinkäymisen tai sinulle tulee ‘takapakkia’, voit palauttaa innostuksesi projektiisi miettimällä kolme hyvää asiaa, jotka kyseisestä tapahtumasta voi seurata projektillesi tai elämällesi yleensä.

TEHTÄVÄ 16

Tulevaisuus

Kun olet saattanut projektisi päätökseen, toteuta suunnittelemasi kutsut ja suuntaa katseesi tulevaisuuteen. Voit päättää jatkaa projektiasi tai voit aloittaa uuden projektin saavuttaaksesi sen tulevaisuuden, jonka kuvasit ensimmäisessä tehtävässä kirjoittamassasi kirjeessä.

Vietyäsi päätökseen yhden projektin, voit toimia kannustajana tai vaikkapa valmentajana jollekulle, joka tekee Mission Possible-ohjelmaa.

Nämä ohjeet on laatinut Ben Furman. Niitä saa vapaasti käyttää ja soveltaa nuorten kanssa tehtävässä työssä,

mutta aineisto on tekijänoikeuslain suojaamaa eikä sen perusteella saa valmistaa omaan tai muiden käyttöön materiaalia, jossa on käytetty samaa rakennetta tai muuten selkeästi samoja ideoita.

Vastaa

Vieritä ylös